Erasmus Plan 2023-2024ΑρχικήΔραστηριότητες - Εκδηλώσεις

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης σε πρόγραμμα Erasmus+ για το σχολικό έτος 2023-2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα εκπαιδευτικών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης, η οποία έλαβε χώρα στην πόλη Santa Cruz της Τενερίφης (Ισπανία). Το επιμορφωτικό πρόγραμμα διάρκειας 5 ημερών (27/11-1/12/2023) οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τον φορέα Asociación Socioeducativa Eduplus και είχε τίτλο «Working with learners from vulnerable backgrounds».

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων, όπως:

  • δραστηριότητες και τεχνικές με στόχο τη δημιουργία συμπεριληπτικού μαθησιακού περιβάλλοντος και συνοχής της ομάδας των εκπαιδευομένων,
  • δραστηριότητες που προάγουν την ανοχή στη διαφορετικότητα και την αξιοποίησή της στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την καλλιέργεια ενσυναίσθησης για άτομα που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες και υφίστανται ποικίλους φραγμούς,
  • χρήση της προσωπικής μαρτυρίας ως παιδαγωγικού εργαλείου,
  • παρουσίαση παραδειγμάτων υπαίθριας εκπαίδευσης, τεχνικών βιωματικής μάθησης και μάθησης μέσω της ενεργητικής συμμετοχής («μαθαίνω κάνοντας»).
  • εξοικείωση με τη χρήση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως εργαλείου συμπεριληπτικής μάθησης,
  • βιωματικά εργαστήρια μη βίαιης και αποτελεσματικής επικοινωνίας,
  • δραστηριότητες μη λεκτικής επικοινωνίας, με στόχο τη χρήση τους με άτομα που αντιμετωπίζουν γλωσσικές δυσκολίες, για τη δημιουργία ενός ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος, που ενθαρρύνει την έκφραση.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Ξάνθης είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν και να αλληλεπιδράσουν με εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, να συζητήσουν για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους, τις τυχόν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Τέλος, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την όμορφη φύση, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία του νησιού.

Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν θα γίνει προσπάθεια να διαχυθούν τόσο στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του σχολείου όσο και στην τοπική κοινωνία.

Δείτε σχετικό άρθρο στην καθημερινή εφημερίδα της Ξάνθης “Εμπρός” στον σύνδεσμο:

Ολοκληρώθηκε η κινητικότητα του εκπαιδευτικών ΣΔΕ Ξάνθης στην Τενερίφη

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό.”.

“The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”.