ΑρχικήΔραστηριότητες - Εκδηλώσεις

Επίσκεψη της Κινητής Μονάδας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) στο ΣΔΕ Ξάνθης

Στις 3/3/2023 και στις 10/3/2023 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από την Κινητή Μονάδα Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης του ΚΕΘΕΑ που οργάνωσαν η Σύμβουλος Ψυχολόγος κ. Μπιλγέ Αλημπαμπόγλου μαζί με την Σύμβουλο Σταδιοδρομίας του ΣΔΕ κ. Λαμπρινή Ρόιδου.

Η Κινητή Μονάδα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  καλύπτει με τη δράση της τους Νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας και γενικότερα περιοχές της Περιφέρειας, οι κάτοικοι των οποίων λόγω απόστασης, τοπικών ιδιαιτεροτήτων και άλλων εμποδίων δεν έχουν τη δυνατότητα, ως τώρα, πρόσβασης σε σχετικές υπηρεσίες. Η δράση της αφορά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με νόμιμες ή/και παράνομες εξαρτήσεις καθώς και μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Η Μονάδα προσφέρει υπηρεσίες:

  • Συμβουλευτικής και κινητοποίησης
  • Ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης
  • Βραχείας παρέμβασης
  • Παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως μονάδες ψυχικής υγείας, θεραπευτικές κοινότητες, προγράμματα υποκατάστασης κ.λπ.

Δραστηριοποιείται μέσα από:

  • Παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε περιοχές εκτός αστικού ιστού,
  • Δράσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς κ.ά.
  • Συνεργασίες με δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες) για την παραπομπή των εξαρτημένων ατόμων
  • Συνεργασίες με υπηρεσίες όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, δικαστικές αρχές, σωφρονιστικά καταστήματα, σώματα ασφαλείας κ.ά., για τη συνολικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων.

Κατά την επίσκεψή τους στο σχολείο, οι κοινωνικοί λειτουργοί κ. Ελευθερία Ασβεστοπούλου και κ. Ισμήνη Ζαργιάνη μαζί με την ψυχολόγο κ. Εμέλ  Χατζησερήφ του ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησαν ενημέρωση στον Α κύκλο, σχετικά με τον σκοπό του προγράμματος και τέθηκαν ερωτήσεις και ανησυχίες των εκπαιδευομένων σχετικές με τις εξαρτήσεις.

Στον Β κύκλο πραγματοποιήθηκε βιωματική άσκηση με τη μορφή “Debate”, όπου οι εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όπου η κάθε ομάδα υποστήριζε θετικά ή αρνητικά απόψεις σχετικά με τις εξαρτήσεις, έτσι όπως τους δόθηκαν από την κοινωνική λειτουργό του ΚΕΘΕΑ.

Οι εκπαιδευόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην άσκηση και μάλιστα μοιράστηκαν προσωπικά βιώματα στην ομάδα.

Κατά την ολοκλήρωση  της παρουσίασης οι εκπαιδευμένοι εξέφρασαν την επιθυμία να υπάρξει ακόμη μια συνάντηση, ώστε να πάρουν περισσότερες απαντήσεις σχετικές με την εξάρτηση στο διαδίκτυο.

Η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Ξάνθης βρίσκεται στην οδό 9ης Μεραρχίας 13 (Βενιζέλου 30), Ξάνθη.