Xατζέτ Tεπεσί-Άσκ Τεπεσί
Ο Αχμέτ και η Αϊσέ, δυο αδέρφια που θεωρούνται Άγιοι, πέρασαν από το χωριό Κένταυρος. Συνάντησαν τρία παιδιά και τα ζήτησαν να πιούν νερό. Αυτά προθυμοποιήθηκαν να φέρουν όμως είπαν ότι θα αργήσουν, γιατί δεν υπήρχε βρύση μέσα στο χωριό. Έπρεπε να πάνε στη βρύση Κούσε που ήταν έξω από το χωριό. «Θα σας φέρουμε νερό να πιείτε. Να μας περιμένετε» είπαν τα παιδιά.
Ο Αχμέτ έβγαλε ένα μαντήλι (κεσεδάκι) όπου φύλαγε λίρες και το έδωσε στα παιδιά. «Που είναι οι μπαμπάδες;» ρώτησε ο Αχμέτ «Είναι τσομπάνηδες», απάντησαν τα παιδιά. «Που είναι οι μαμάδες;», ξαναρώτησε. «Δουλεύουν στα χωράφια», απάντησαν. «Μπορείτε να ζητήσετε από τους άνδρες του χωριού να μαζευτούν όλοι μαζί και να φέρουν νερό στο χωριό;» ρώτησε ο Αχμέτ. Ένα από τα παιδιά είπε ότι θα το ζητήσει.
Ο Αχμέτ συμβούλεψε να πάνε στο Τσαΐρ στην περιοχή Ραβνίσονο και να ξεκινήσουν έργα για να φέρουν από εκεί νερό με ανοικτό αυλάκι από πηλό. Όμως, επειδή είμαστε σε βουνά, το αυλάκι άλλοτε κατέβαινε την πλαγιά και άλλοτε την ανέβαινε. Παρόλα αυτά όμως το νερό έφτασε ως το Χατζέτ Τεπέ. Εκεί το νερό σταμάτησε αν και για το χωριό ήταν κατηφόρα. Όλοι ήταν χαρούμενοι, γιατί το νερό έφτασε πολύ κοντά στο χωριό. Όμως το νερό δεν προχωρούσε και όλοι είχαν πολύ άγχος και απορούσαν γιατί το νερό σταμάτησε. Τρεις μέρες πέρασαν.
Ένας άντρας σκέφτηκε να μιλήσουν στα τρία παιδιά ξανά μήπως κάτι δεν πρόσεξαν από αυτά που είπαν οι Άγιοι ή μήπως κάτι ξέχασαν τα παιδιά και όλοι συμφώνησαν. Ένα παιδί θυμήθηκε ότι ο Αχμέτ ζήτησε την ημέρα που θα έρθει το νερό στο Χατζέτ Τεπέ να προσφέρουν κουρμπάνι. Όλο το χωριό μαζεύτηκε στην περιοχή και σε μια γειτονιά έσφαξαν ένα ζώο και έκαναν γρήγορα γρήγορα ένα μικρό κουρμπάνι που το μοίρασαν στο σχολείο. Με το που τελείωσε το κέρασμα το νερό άρχισε να κυλά.
Από τότε κάθε χρόνο στη μέση του χειμώνα αρχές Φεβρουαρίου γύρω στις 5 του μηνός οι περισσότερες οικογένειες προσφέρουν κουρμπάνι σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος.
Αυτή η περιοχή από το 2014 ονομάζεται Άσκ Τεπεσί. Με πρωτοβουλία της Νεολαίας του χωριού έχουν μπει παγκάκια και χτίστηκε ένα όμορφο ξύλινο κιόσκι, ενώ δίπλα υπάρχει χώρος για το σφάξιμο ζώων στο κουρμπάνι.
Η θέα είναι υπέροχη, φαίνεται από ψηλά όλο το χωριό και το ηλιοβασίλεμα ζωγραφίζεται με χρώματα μοναδικά. Όλα φαίνονται από εκεί, και οι ζωντανοί και οι πεθαμένοι. Είναι ο χώρος που αγαπούν οι νέοι όχι μόνο του χωριού αλλά και των γύρω χωριών. Δίνουν εκεί ραντεβού για καφέ, σπόρια, παιχνίδια, γενέθλια. Το καλοκαίρι οι γυναίκες παίρνουν εκεί τον πρωινό τους καφέ συνοδευμένο από τα καλούδια που φτιάχνουν με τα χέρια τους.