Γέφυρες βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας στο παράρτημα της Μύκης του ΣΔΕ Ξάνθης
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, στο παράρτημα της Μύκης υλοποιείται πρότζεκτ με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο: εγχειρήματα και πειράματα κυκλικής οικονομίας». Το πρότζεκτ υλοποιείται από τις εκπαιδευόμενες του Α επιπέδου, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του γλωσσικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού γραμματισμού και φυσικών επιστημών. Η βασική ιδέα του πρότζεκτ είναι να φέρει σε επαφή την ομάδα των συμμετεχόντων/ουσών με έννοιες όπως η κυκλική οικονομία, η επαναχρησιμοποίηση υλικών, η βιώσιμη ανάπτυξη, με άμεσο στόχο την υιοθέτηση σχετικών πρακτικών στην καθημερινή τους ζωή και απώτερο στόχο την κινητοποίηση και χρήση τέτοιου είδους πρακτικών στην τυχόν επαγγελματική τους δραστηριότητα. Το πρότζεκτ συνδέεται με την υλοποίηση του προγράμματος “EcosySTEM 2.0 | Γέφυρες Βιωσιμότητας” της ΜΚΟ SciCo, που απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές της πόλης της Ξάνθης και των χωριών της ορεινής ζώνης, καθώς και σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Σκοπός του είναι η επιμόρφωση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Κυκλική Οικονομία, με μια σύγχρονη προσέγγιση που συνδέει την οικονομική ανάπτυξη και το επιχειρείν με βιώσιμο τρόπο και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εκπαιδευτικοί, κάποιοι από τους οποίους έχουν επιμορφωθεί από τη ΜΚΟ, έχουν στη διάθεσή τους τον εκπαιδευτικό οδηγό και τον εξοπλισμό και πραγματοποιούν δραστηριότητες, που εστιάζουν στη βιωματική μάθηση και στις αρχές της Εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Προσφέρουν έτσι στις εκπαιδευόμενες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πρακτικά παραδείγματα κυκλικής οικονομίας και να καλλιεργήσουν ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Στις δραστηριότητες ακολουθείται η μέθοδος «Μαθαίνω φτιάχνοντας», με οριζόντιο τρόπο, μέσω πειραματισμών χωρίς αυστηρή μετωπική καθοδήγηση, με επίκεντρο τη διαδικασία και όχι το τελικό αποτέλεσμα. Κύριος στόχος είναι η συμπερίληψη και η ενεργή συμμετοχή του συνόλου των εκπαιδευομένων. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί οργανικό κομμάτι του σχεδίου δράσης- Erasmus plan, που σχεδίασε και υλοποιεί το ΣΔΕ Ξάνθης κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, με τίτλο «Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς-Ένταξη μέσω της επιχειρηματικότητας» και εστιάζει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που έχουν σχέση με την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό.”.
“The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”.