Erasmus Plan 2023-2024ΑρχικήΔραστηριότητες - ΕκδηλώσειςΚενταύρου

Το εκτός έδρας τμήμα Κενταύρου του ΣΔΕ Ξάνθης στη φάρμα Κάλφα

Στις 24 Οκτωβρίου 2023 επισκεφτήκαμε τη φάρμα του Μετίν Κάλφα που βρίσκεται στην περιοχή Στάκοβο του Κενταύρου. Ο πατέρας, Χουσεΐν Κάλφα, ξεκίνησε την επιχείρηση πριν από 26 χρόνια και ο γιος, ο οποίος σπούδασε Ζωική Παραγωγή στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, συνεχίζει την επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή εκτρέφουν 50 μάνες και συνολικά μαζί με τα μοσχαράκια 100 κεφάλια από μια ντόπια ράτσα, την κόκκινη ελληνική. Για την αναπαραγωγή χρησιμοποιείται ταύρος γαλλικής ράτσας ώστε να βελτιωθούν τα ζώα.

Ο Μετίν Κάλφα είναι μέλος του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μύκης, ο οποίος έχει 15 μέλη – παραγωγούς βοοειδών και προσπαθεί να δημιουργήσει προοπτικές στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στην περιοχή σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός φέρνουν μεγάλα εμπόδια στην κτηνοτροφία η οποία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης, κ. Μπαρδακίδης, πρότεινε στο συνεταιρισμό συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος με στόχο την παραγωγή κρέατος από ντόπιες και ελευθέρας βοσκής φυλές της περιοχής μας ώστε να γίνει brand υψηλής αξίας για την αγορά των μεγάλων πόλεων. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος «Μέσω του προγράμματος«mountain meat», θα επιδιώξουμε το ποιοτικό παραγόμενο κρέας να βρει θέση στην αγορά και στις επιλογές των καταναλωτών, με σκοπό να αυξηθεί η ζήτηση σε ντόπιο ελληνικό κρέας και όχι σε εισαγόμενο. Να μπορέσουμε να παράγουμε ποιοτικό κρέας για τους καταναλωτές μας και να πληρωνόμαστε… Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος στον καταναλωτή, προκειμένου να γνωρίζει την αφετηρία και όλη τη διαδρομή του μέχρι το ράφι ή το τραπέζι του εστιατορίου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κερδίσουμε την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Διαφορετικά, δεν βγαίνουν τα έξοδα παραγωγής, η κτηνοτροφία στον τόπο μας καταρρέει.» Οι τιμές των ζωοτροφών είναι πολύ ψηλές, η περιοχή που βρίσκεται η φάρμα είναι μακριά από το χωριό και ο δρόμος χωματόδρομος που χαλάει πολύ εύκολα με τις βροχές και τα χιόνια.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα γίνει προσπάθεια να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες κτηνοτρόφοι με την τεχνολογία οι οποίοι δεν έχουν επαρκείς ποσότητες για να σκεφτούν εξαγωγές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κέρδος από τη συμμετοχή τους καθώς δεν προχώρησε η συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Αυτή τη στιγμή ο ιδιοκτήτης πουλάει ζώα για πάχυνση σε άλλους κτηνοτρόφους μέχρι την Κρήτη και κρέας στους ντόπιους κατοίκους σε διάφορες εκδηλώσεις όπως το Χάτιμ και το Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Από προσωπική μας εμπειρία γνωρίζουμε ότι και το γάλα αυτής της ράτσας είναι πολύ πλούσιο για γιαούρτι, βούτυρο, τυρί, μυζήθρα, αριάνι και κεφίρ.

 

Πληροφορίες και από https://www.ypaithros.gr/isxyro-brand-drama-ksanthi-kokkini-fyli-booeidon/

 

 

 

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό.”.

“The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”.