Το εκτός έδρας τμήμα Κενταύρου του ΣΔΕ Ξάνθης στη Φάρμα Μουσθένης
Στις 12 Οκτώβριου 2023 επισκεφτήκαμε την Φάρμα Μουσθένης που παράγει τα δικά της προϊόντα. Ο Αδάλιαλης Απόστολος, ο ιδιοκτήτης της, δούλεψε τέσσερα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του τον φώναξε να γυρίσει για να τον βοηθήσει. Τότε είχαν 2500 κατσίκια και γίδες τα οποία έδιναν την ημέρα 3 τόνους γάλα, αλλά η δουλειά ήταν πολλή και το κέρδος ελάχιστο. Από τότε έγιναν μεγάλες αλλαγές.
Αγόρασαν 250 ζώα από τη Γαλλία και συγκεκριμένα μια ράτσα που παράγει πολύ γάλα (4 λίτρα την ημέρα κάθε ζώο) και δημιούργησαν μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής. Ο πατέρας του καλλιεργεί βιολογική ζωοτροφή. Οι θείοι του ανέλαβαν τα ζώα. Ο ίδιος ασχολείται με το γάλα και την τυροκόμηση. Φτιάχνει κατσικίσιο τυρί, κασέρι, γραβιέρα, ανθότυρο, μυζήθρα, γιαούρτι, ρυζόγαλο, κεφίρ, αριάνι, κρέμες με βανίλια και κακάο, καζάντιμπι και κατσικίσια καραμέλα. Φέτος αγόρασε και πρόβατα διότι αποφάσισε να βγάλει και νέο προϊόν, παγωτό. Η γυναίκα του, με άδεια οικοτεχνίας, εκμεταλλεύεται τα τυροκομικά προϊόντα και τα λαχανικά από το λαχανόκηπο της φάρμας και κάνει σάλτσες, πίτες (σπανακόπιτα, τυρόπιτα), τραχανά, χυλοπίτες, γιουφκά, ταλιατέλες, κριτσίνια, λιαστές ντομάτες, πάστα πιπεριάς Φλωρίνης, μαρμελάδες, χυμούς φρούτων και σοκολάτα.
Τα προϊόντα τα πουλάει ο ίδιος σε δυο μαγαζιά, το ένα στην Καβάλα, το δεύτερο στην Ελευθερούπολη. Τα προϊόντα του δεν μπορούμε να το βρούμε στα σούπερ μάρκετ επειδή πουλώντας τα ο ίδιος έχει πιο πολύ κέρδος.
Εκμεταλλεύεται και τον κήπο της φάρμας με διάφορες εκδηλώσεις. Τον παραχωρεί για συναυλίες, γενέθλια και γάμους, διοργανώνει θερινές προβολές ταινιών, πάρτι και θεατρικές παραστάσεις. Όλη η έκταση είναι 30 στρέμματα και τα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο.
Εκτός από την ξενάγηση στους χώρους της Φάρμας προσφέρει και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Πέρσι μια ομάδα 15 Αμερικανών παρακολούθησε και μαγείρεψε γεμιστά με λαχανικά από το κτήμα της φάρμας. Δίνονται μαθήματα μαγειρικής για γεμιστά, σαρμαδάκια, άνοιγμα φύλλου και πίτα, ζύμωμα ψωμιού. Οργανώνονται βραδιές γευσιγνωσίας τυριών με τοπικά κρασιά σε συνεργασία με τοπικούς οινοπαραγωγούς καθώς και μαθήματα μεταφύτευσης. Ο ιδιοκτήτης σκέφτεται φέτος να οργανώσει σεμινάρια τυροκομικής, πώς φτιάχνεται δηλαδή το τυρί και το κασέρι.
Η φάρμα του πατέρα του παλιότερα επιδοτήθηκε από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο ίδιος αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες όταν προσπάθησε να μπει σε πρόγραμμα.
Μας συμβούλεψε να μην φοβόμαστε, να δημιουργήσουμε μικρές ομάδες οικοτεχνών και να εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον σύνδεσμο ή να ακολουθήσετε την επιχείρηση στο facebook
![]() |
![]() |
“Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας [έκδοσης, ιστοσελίδας, ταινίας κλπ] δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό.”.
“The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”.